Tarih: 28 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  16314   

Neofabraea (Pezicula ) malicorticis
Antraknoz (Boga Gözü)



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Neofabraea (Pezicula) malicorticis (H. Jacks.) Nannf (anamorph:Cryptosporiopsis curvispora (Peck) Gremmen in Boerema & Gremmen) fungal hastalik etmeni sürgün ve dallarda kansere ve meyvelerde ise baga gözü olarakda bilinen meyve çürüklügüne neden olmaktadir. Bahar yagmurlari hastalik etmenini dallardaki kanserlerli dokulardan olgunlasan meyvelere bulastirmaktadir, fakat kanser bulasmalari bir sonraki bahara kadar görülmemektedir. Küçük yaralar hastalik etmenini girisini kolaylastirmakla birlikte, fungal etmen direk olarak da bitkilere giris yapabilir. Olusan kanserler 1 yil sonra aktif olarak gelisir, üstelik fungus ölü kanser dokularinda 2-3 yil hayatini devam ettirebilir ve çok sayida spor üretir. Yasli meyve bahçeleri ve fidan stoklari hastaligin inokulum kaynaklaridir. Ayrica diger (bazi sert çekirdekli meyveler) konukçu bitkilerde bu hastalik etmenine inokulum kaynagi olmaktadir. Anjou, Comice ve Winter Nelis kültüvarlari hastaliga duyarlidir ve hastalik özellikle depolarda görülür. Depolarda ise hastalik etmeninin sporlari bir meyveden diger bir meyveye bulasmamaktadir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Kanser belirtileri küçük olan dallarda çok fazla görülür, fakat büyük dallar ve ana gövde üzerinde de görülebilir. Eger gövde üzerinde birden fazla kanser ortaya çikarsa, bunlar gövdeyi tamamen kusatabilir. Infeksiyon yerlerinde ilk belirtiler kabuk dokulari üzerinde küçük, yuvarlak ve kirmizi kahverengi bir leke olarak baslar ve bunlar altaki dokuya dogru nufus ederler. Bu kanserlerin gelisimi kis kosullarinda durur, baharda ise dallar da hizli bir gelisme göstermektedir. Kanseler genislemesi durur, ama bu sefer dallarda çatlamalar meydana gelir. Kanseri çevreleyen saglikli dokular ise kanseri sinarlandirma egilimi gösterir. Yaz aylari boyunca saglikli dokular gelismesini sürdürken, kanserli dokularin yüzeyi büzüsür ve pörsür. Ölü dokular çogunlukla saglikli dokulardan belirgin sekilde ayrilmakta ve yere düsmektedir. Kalan parça bir kaç yil yere düsmeden de yara üzerinde asili kalmaktadir. Yaz boyunca, bir çok püstül (acervuli=spor yatagi) ilk önce kanserli dokunun merkezinde ve daha sonra diger alanlarinda görülür. Buralarda olusan fungal sporlar yaz sonlarinda ve bahar baslarinda olgunlasir ve yagmur ve rüzgarlar ile buralardan etrafa dagilir. Bir ya da daha yasli olan kanserler çok fazla büzümez, ama bunlar spor kaynagi olmasi açindan önemlidir.
Hastaligin meyve ya da boga gözü çürüklügü hastaligi ilk olarak depolarda kahverengi, solgun ve yuvarlak lekeler olarak baslar. Lekeler genislerken, fungusun spor üreten yapilari (acervuli) lekenin merkezinde konsantrik halkalar seklinde olusur, hastalik etmeni bu görünümden dolayida boga gözü olarak adlandirilmaktadir.






Mücadelesi
Kültürel mücadele
Bitkilerin üzerindeki hastalikli kanserlerin devamli olarak gözlenmesi hastaligin kontrolünde önemli rol oynar. Bazi ülkelerde bulasik agaçlarin tamamen imhasi önerilmektedir.
1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi.
2. Yeni kurulacak bahçelerde fidanlarin kanser ve hastaliktan ari, sertifikali olmasina dikkat edilmeli.
3. Yeni kurulacak bahçelerin bulasik ve eski bahçelerden uzak bölgelerde kurmaya dikkat edilmeli.
4. Bahçe devamli olarak gözlenmeli ve kanserli dokular hemen uzaklastirilmalidir.
5. Hastalikli sürgün ve dallar budanmalidir. Budama islemleri özellikle bahar yagmurlarindan önce kuru havalarda yapilmalidir. Daha büyük dallar ve gövdeki yaralar ise genisliginin yarisindan daha az olanlar için keskin bir bicakla yara dokulari uzaklastilir ve yara yerleri koruyucu bir fungisit ile ilaçlanir ve yara macunu ile kapatilir.
Kimyasal mücadele
Hastalikla etkin bir kimyasal mücadelede yapmak kültürel önlemlerin uygulanmasina da baglidir. Hastalik etmenine karsi tavsiye edilen zirai ilaçlar Bordo bulamaci, Captan, Benomyl ve Bakir terkipli ilaçlardir. Kimyasal ilaçlamalar budamalardan sonra ve çiçek taç yapraklari düstükten sonra yapilmasi tavsiye edilmektedir.
MG
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Neofabraea (Pezicula ) malicorticis
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net